Judebröd, havrekakor med syltade apelsinsskal, saffranstrekanter.

En söndag när jag var speciellt baksugen (efter att jag läst igenom Birgittas bästa av Birgitta Rasmusson, ni vet tanten i Hela Sverige bakar...), blev det tre småkakor efter hennes recept. Saffran är något av det godaste jag vet i kakor och funkar absolut även om det inte är juletider.
Judebröd (ja, men de heter faktiskt så!)
ca 70 st
100 g smör
100 g socker
1 krm salt
½ krm mald kanel
½ krm stött kardemumma
1 ägg¨3,5 dl vetemjöl
1 krm hjorthornssalt
Penslas med vatten och garneras med pärlsocker och hackad mandel.
Rör smör och socker poröst. Tillsätt sedan kryddorna och ägget, blanda om ordentligt. Rör ner hälften av mjölet, som du blandat med hjorthornssaltet. Tillsätt resten av mjölet, men spara ca ½ dl till utbakningen. Ställ degen kallt (gärna över natten)
Kavla ut degen tunt (och tappa inte tålamodet, vilket jag nästan gjorde... puuuh) och ta ut kakor med runda mått (även detta med tålamod...). Pensla kakorna med vatten och häll över pärlsocker och hackad mandel.
Gräddas mitt i ugnen i 175 grader i cirka 75 grader.
Apelsinflarn
ca 60 st
125 g smör
1,5 dl socker
3 dl havregryn
2 dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
3 msk fint hackade, syltade apelsinskal
Rör smör och socker vitt och pösigt. Blanda havregryn, vetemjöl (förutom lite grann som du sparar till utbakningen), bikarbonat och apelsinskal. Rör ner det i smeten.
Rulla degen till små bollar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Tryck ut bollarna försiktigt med hjälp av en gaffel, doppa gaffeln i mjöl då och då så fastnar inte degen på den.
Grädda mitt i ugnen i ca 200 grader tills de fått fin färg. Ca 10 minuter. Låt kakorna svalna lite innan de tas bort från plåten.
Saffranstrianglar
30-40 stycken
200 g smör
½ g saffran
2 ägg
3 dl socker
1½ dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
ev florsocker att pudra kakan med
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt saffran, det smälta smöret och mjölken. Blanda mjöl och bakpulver och rör sedan ner det i smeten.
Häll ut och bred smeten i en smord och bröad långpanna, 30*40 cm. Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen i 175 grader, cirka 15 minuter.
Låt kakan stå kvar i pannan och kallna innan du skär den i trianglar. Sikta florsocker över vid servering.