Morotsfrallor med sesamfrön

 
För att kicka igång helgen provade jag ett nytt recept, morotsfrallor toppade med sesamfrön. Sen jag fick min systers köksassistent har det blivit tio gånger roligare att baka bröd! Det här med att knåda är ingenting jag älskar direkt... Klenis.
 
ca 16 st
 
25 g jäst
5 dl vatten, ca 38 grader
2 msk rapsolja
2 tsk salt
2 stora morötter
5 dl rågsikt
ca 7 dl vetemjöl
 
Garnering
1 ägg (uppvispat med ca 1 msk mjölk)
sesamfrön
 
1. Skala och riv morötterna fint.
 
2. Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt, morötter och rågsikt. Rör om. Tillsätt vetemjölet, lite i taget, och knåda ihop allt till en smidig deg. Min deg blev ganska lös så jag tillsatte något mer mjöl. Knåda degen kraftigt i några minuter och låt den sedan jäsa under bakduk i ca 1 timme.
 
3. Rulla 16 runda bullar av degen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem sedan jäsa i ca 30 minuter till, under bakduk. Sätt under tiden ugnen på 250 grader.
 
4. Pensla frallorna med det uppvispade ägget och mjölet och toppa med sesamfrön.
 
5. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter, eller tills de fått fin färg. Låt dem svalna på plåten.
 
Goda att äta direkt men funkar utmärkt att äta dagen efter, eller frysa in och sedan ta fram vid tillfälle.
 
 
 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: